A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ліцей № 4
м. Хмільника Вінницької області

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

Дата: 27.10.2023 17:58
Кількість переглядів: 65

«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, у яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування»,- писав Панас Мирний.

Пам’ятаючи слова відомого класика, учителі Ліцею #4  27 жовтня  провели заходи до Дня української писемності та мови. 

Веселою та креативною була виховна година в 7-Б класі  ( учитель Канюка О.І.)  з теми    « Без мови немає народу, як сонця без сяйва й тепла». Учні з великим ентузіазмом та захопленням виявили свою повагу до солов’їної  мови, заглянули в глибини усної народної творчості.

Учні 5-В класу взяли участь у мовознавчому  конкурсі «Кращий знавець української мови» (учитель Гилюк Н.І.), у якому мали можливість продемонструвати свої знання та вміння з української мови.  Також Надія Іванівна провела гру-посиденьки в 6-Б класі з теми «Пані Мова на гостинах у пані Осені», під час якої учні проявили неабияку ерудованість та кмітливість.

Учні 9-В класу разом із учителем Ольховою О.Р. здійснили віртуальну мандрівку в минуле, з'ясували зміст діяльності братів Кирила і Мефодія та поговорили про їхній внесок у становлення слов'янської писемності.

Цікаво та пізнавально пройшла інтелектуальна гра-конкурс «Мовознавець» у 6-В класі (учитель Сорока А.І.). Під час заходу учні проявили неабиякий інтерес до мови, творчо працювали, отримали багато позитивних емоцій.

Ретельно підготувалися до свята учні 8-Г класу (класний керівник Стахова А.І.), змонтувавши відеоролик, у якому поділилися цікавим матеріалом про рідну мову. Присвята до дня української писемності та мови

Ліцеїсти 9-Г класу разом з класним керівником Зільонко О.Л. підготували тематичну виставку до Дня української писемності та мови.

Учні 2-А класу теж долучилися до шкільних заходів, весело й пізнавально провели час (учитель Дробаха О. Д.). У 4-В класі учителем Новак О. В. було проведено гру-змагання «Мовний батл». Учні 4-А та 6-Акласів (учителі  Олянич Л. І., Омельчук Н.О. ) відвідали бібліотеку, де почули багато цікавого про красу українського слова, а також розглянули книжково-ілюстративну виставку.

З метою забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя, сприяння утвердженню її статусу як державної, піднесення престижу української мови серед молоді в Ліцеї №4 відбувся Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, у якому взяли участь учні 3-іх -11-их класів.

Гарною традицією в нашому закладі також є написання Радіодиктанту національної єдності, до якого долучилися не лише учні, а й учителі. Цей  найбільший україномовний флешмоб щоразу об’єднує сотні тисяч українців у всьому світі. Надзвичайно приємно було чути голос відомого актора і театрального режисера Олексія Гнатковського, який цьогоріч озвучував текст Радіодиктанту. 

Дуже точно і надзичайно актуально зазначає  Ліна Костенко, що «нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». Отже, любімо, вивчаймо та розвиваймо свою рідну мову! Борімося не лише за її красу та  багатство, а й за право розмовляти, дихати  та жити нею!
 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень