A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ліцей № 4
м. Хмільника Вінницької області

Всеукраїнськаа акція "16 днів проти насильства"

Дата: 10.12.2021 20:06
Кількість переглядів: 88

 

                         Всеукраїеська акція «16 днів проти насильства»

 

        Найвищою цінністю будь-якої держави, у тому числі й України, є людина, її життя і здоров’я, честь, і гідність, недоторканність та безпека. Реалізація соціальної політики України вимагає чіткої, цілеспрямованої та злагодженої роботи задля соціального забезпечення та підтримки осіб, що опинилися у важких життєвих обставинах. Життєве неблагополуччя може бути спричинене різними факторами, зокрема перебування людини у ситуації торгівлі людьми або ж у зв’язку із вчиненням насильства в сім’ї.

      Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Починаючи з 1991 року, міжнародна спільнота підтримує акцію «16 днів проти насильства». Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада до 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні або окремій державі соціальний простір, вільний від насильства. Дати початку та завершення Акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

            З метою привернення уваги учасників освітнього процесу до проблеми насильства у суспільстві та попередження негативних явищ, що можуть призвести до насилля або спровокувати його вчинення, щорічно у  КЗ «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 4 м. Хмільника Вінницької області» проводяться різноманітні заходи. Завдяки інформаційному дайджесту     « Єднаймося проти насильства»,  кожен отримав вичерпну інформацію про зміст та значення Акції. Класними кервниками основної та старшої школи проведено годину спілкування з учнями до Міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок. У межах дискусії учні представили власні судження, та ставлення до актуальних проблем.

   Практичним психологом школи Ходак С.В.  було проведено тренінгове заняття «Толерантність врятує світ»,  «Небезпечні ґендерні стереотипи» для учнів основної та старшої школи. Для учнів початкової школи організовано відеоперегляд з обговоренням «Мої правила безпеки» та виготовлення книжечок  з правилами безпеки.  Класні керівники 5-11 класів під час годин спілкування говорили про сутність такого ганебного явища як насилля, а також підготували для своїх учнів уроки про безпеку в інтернеті «Он-лайн безпека дітей» та «Особиста цінність та безпека».

   До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом вихованцями гуртка «Еко-стиль» під керівництвом Сташко О.В. було проведено акцію для учнів 7 – 11 класів «Хто попереджений той захищений», яка сприяла усвідомленню учнями небезпеки, яку несе ВІЛ/СНІД, та акцентувала увагу дітей на превентивних заходах від цього страшного захворювання. Вчителем географії Ратушна Ю.С. провела інтерактивний урок-застереження  «Проблема СНІДу в Україні» «Оцінка ризику ВІЛ-інфікування», а також усі бажаючі долучилися до акції «Червону стрічку носять небайдужі».

 Класними керівниками основної та старшої школи проведено тематична бесіда з проблеми протидії торгівлі людьми, огляд статистичних даних, актуальні методи вербування та рекомендації, яких потрібно дотримуватись, аби не потрапити до небезпеки, пов’язаної з торгівлею людьми. Практичним психологом Ходак С.В. проведено для учнів 11 класів онлайн - квест «Шукаєш роботу? Перевір свої сили», у ході квесту користувачі навчаються розпізнавати ризиковані пропозиції, що можуть у подальшому призвести до потрапляння у ситуацію торгівлі людьми та відпрацьовують навички безпечного працевлаштування в ігровій формі.

Міжнародний день волонтера відзначили традиційно: було проведено акцію «Допоможи солдату – захисти Україну», у ході якої учні школи зібрали та передали нашим захисникам на Схід солодощі, продуктові набори, одяг, засоби гігієни, речі першої необхідності, листівки, власні вироби, в які вклали тепло своїх сердець, добро, віру та сподівання миру.

На зустріч з школярами було запрошено волонтера, голову міської громадської організації «Народне віче» Миколу Васильовича Михальнюка. Учні з цікавістю переглядали світлини та відео, дізналися багато цікавого про нелегку працю волонтерів, про відважних людей нашого міста, які підтримують солдат у цей складний для України час. Микола Васильович закликав учнів бути патріотами своєї Батьківщини, а на згадку про зустріч подарував школярам український прапор, наголосивши на тому, що потрібно виховувати у молодого покоління бажання творити добро. Вчитель громадянської освіти Гребенюк О.М. для учнів 10-В класу провела виховний захід «Герої серед нас. Наша свобода – їхня кров», на який  завітав учасник бойових дій в зоні АТО, головою громадської організації «Спілка учасників АТО міста Хмільника та Хмільницького району» Валентином Дмитровичем Ковальським.

  У школі відбулася зустріч з до Міжнародного дня прав людини, який став завершальним у Акції, були проведені лекції, бесіди, кола спілкування, зустрічі «Я і мої права», «Права свої добре знай, обов’язки не забувай», « Геть насильство над дітьми», «Як захистити свої права». Учні 9а класу Афанас'єва Євгенія та Чмелюк Ангеліна провели інформаційний вісник для дітей 2А та 3В кл. " Права та обов'язки дітей", а також вікторину "Чи знаю я свої права та обов'язки" для учнів 5А кл, 6А кл. під наставництвом вчителя Нетребко Д.О.

 Вчителем  Гребенюк О.М. було організовано зустріч з начальником відділу Хмільницького бюро правової допомоги  Мариніч Г.В. з учнями 8-А  та 10 –В класів дала можливість поспілкуватися на теми, які турбують наших дітей: права та обов'язки дитини, насильство фізичне, психологічне та шляхи виходу з конфліктних ситуацій. Шкільний бібліотекар Шмигельська Н.Я. організувала для учнів 3-Б та 3-А класів,  нетрадиційні віртуальні екскурсії у Світ Казки на тему «Порушення прав дитини у казках».  Метою екскурсій було - розширити знання дітей про їхні особисті права та підвести до розуміння своїх обов'язків. Дітям цікаво було знаходити порушення прав та обов'язків у відомих казках. Аналізуючи неправильні вчинки героїв казок діти вчаться людності, шанобливого ставлення до дорослих, однолітків, членів родини.

     Варто зауважити, що дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. Активна участь нашого навчального закладу в акції спонукала кожного учасника освітнього процесу до аналізу власних дій, вчинків, переосмислення цінностей

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень